לאכול בבית

לאכול בבית- אנחנו מה שאנחנו אוכלים…
וגם המקום שבו אנחנו רוצים לאכול.

המטבחים הכפריים עברו גלגולים רבים במהלך ההיסטוריה: בעת העתיקה היה המטבח הכפרי מקור החום היחיד של הבית, ששימש לבישול, לחימום החלל ולחימום המים לרחצה; בתקופת ימי הביניים הורחקו המטבחים, ככל האפשר מחללי המגורים בשל העשן והלכלוך הרב שגרמו. ולאחר המהפכה התעשייתית, ההגירה לערים לדירות קטנות יותר, הפכה את המטבח לאחד החללים הצפופים ביותר בבית.

בעת המודרנית, עם המעבר לבישול בטכניקות מתקדמות כמו גז וחיבור רוב הבתים, בעולם המערבי לחשמל ולצנרת מים, עיצוב המטבח הכפרי הפך לפונקציונאלי תוך התאמה מלאה לצורכי בני הבית. במהלך השנים הפך המטבח לאחד מהחללים החשובים ביותר בבית, אפילו יותר מהסלון. עובדה זו שינתה את עיצוב המטבח מחדר נפרד וסגור לחלל פתוח שהוא מעין המשך טבעי של הסלון.

לא רק ההתקדמות הטכנולוגית משפיעה על החשיבות ועל מראה המטבח הכפרי, גם השינויים בהרגלי האכילה והבילוי שלנו מעצבים אותו מחדש.

למשל, המודעות הגוברת לאכילה בריאה בתוספת יוקר המחייה, גרמו לאנשים רבים להעדיף לאכול בבית מאשר לבזבז כסף במסעדות ובבתי קפה ולא לדעת מה בדיוק נכנס לפיהם.

תראו את האמריקאים למשל, עד היום כשאנחנו חושבים על הרגלי האכילה שלהם, תמונה של מקדונלד עולה בראשינו, אלא שעל פי מחקר שנעשה בשנים האחרונות – כיום, אמריקאים רבים מעדיפים להכין בעצמם את ארוחותיהם. כלומר, למרות המגוון העצום של האפשרויות: מזנונים של אוכל מהיר, מסעדות, ארוחות מוכנות שנקנות בסופרמרקטים, משלוחים של אוכל ביתי – כיום, יותר משליש מהאמריקאים מבשלים בבית.

לא רק 'המיתון הגדול' והמודעות לאכילה בריאה החזירו את האמריקאים למטבח, גם השינוי בתרבות העבודה גורם להם לבקש את החום המשפחתי שאותו – כמו שאתם בוודאי יודעים – אפשר למצוא בעיקר במטבח הכפרי. שעות העבודה הארוכות מובילות את כולנו לחפש מקומות שבהם אנו יכולים להאט ולהירגע ובישול הארוחה במטבח הכפרי נופל בדיוק לתוך הקטגוריה הזו.

אם בסוף הבישולים המשפחה מתכנסת יחד במטבח (במקום לצפות בטלוויזיה עם מגש על הברכיים שעליו ארוחה שחומם במיקרו) ואם אפשר לבלות שעה משותפת, בלי שאף אחד מהסועדים יתבונן בנייד, הרי שהרווח של כל בני המשפחה הוא כפול ומכופל.

בנוסף לארוחה היומיומית של המשפחה הגרעינית – הצורך שלנו בקשר אישי עם בני המשפחה המורחבת ועם חברים, החזיר את האירוח הביתי לקדמת השולחן. פעמים רבות במקום לצאת למסעדה אנו מעדיפים להזמין אורחים אלינו הביתה, לבשל ולארח.

השינויים שהזכרנו בהרגלי האכילה של האמריקאים משפיעים כמובן על עיצוב המטבח האמריקאי. המטבח הכפרי האמריקאי מתאפיין בעיצוב חם שעושה שימוש בהרבה עץ ויש לו שפע של פתרונות אחסון. בתוך המטבח ישנו בדרך כלל גם אי נוסף ולעתים גם שולחן אוכל רחב ידיים – סגנון עיצוב שמזכיר את המטבחים הישראליים…

האמריקאים מגלים לאחרונה את מה שאנחנו הישראליים כבר מזמן יודעים, המטבח הוא לב הבית והבישול הביתי הוא גם בריא יותר וגם זול יותר. והכי חשוב – בעידן שבו הדיגיטלי השתלט על כולנו, הארוחה הביתית מחזירה את האינטימיות ומחזקת את הקשרים בין בני המשפחה.